Εμουλσιόν και Καθαριστικό

Η εμουλσιόν είναι μια αδρανής πάστα, στην οποία προσθέτουμε ευαισθητοποιητή για να την ενεργοποιήσουμε. Αυτά πωλούνται ξεχωριστά γιατί από τη στιγμή που μπαίνει ευαισθητοποιητης στην εμουλσιόν (σε σκοτάδι), αρχίζει να ισχύει η ημερομηνία λήξης (περίπου 20-30 ημέρες η μικρότερη συσκευασία είναι 1 λίτρο ενώ πχ για να αλείψεις μια περιοχή 35χ50 χρησιμοποιείς +/-50ml.)
Όταν προσθέτουμε τον ευαισθητοποιητη προστατεύουμε το πρόσωπο γιατί αν πέσει στα μάτια και μετά αντιδράσει με το φως θα δημιουργηθεί πρόβλημα . Επίσης δεν το πιάνουμε με τα χέρια (γάντια) και δεν το αναπνέουμε (μάσκα). Μετά θέλει καλό ανακάτεμα για να γίνει ομοιογενής η πάστα, αλλά ΟΧΙ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ! Υπό προϋποθέσεις μπορεί να αντιδράσει και να κάνει ανάφλεξη. Υποχρεωτικά ξύλο ή πλαστικό.

Υπάρχουν διάφορες εμουλσιόν, πιο σκληρές, πιο μαλακές, άλλες που αντιδρούν γρήγορα με το φως, άλλες που καθυστερούν περισσότερο. Για αρχή είναι καλύτερα μια μεσαία προς αργή κατάσταση και όχι πολύ σκληρή γιατί θα μας δυσκολέψει στο τρίψιμο όταν θα καθαρίζουμε. - Το καθαριστικό της εμουλσιόν είναι ένα πολύ ισχυρό χημικό που πωλείται είτε σε υγρή μορφή, είτε σε σκόνη. Δεν το πιάνουμε με τα χέρια και δεν το αναπνέουμε. Αν πέσει πάνω μας δεν το πλένουμε με νερό γιατί αντιδρά, απλά το τινάζουμε.
(Για την εμφάνιση τελάρων στηρίζεις το τελάρο οριζόντια πχ. σε 2 καβαλέτα, το μουσκεύεις, ρίχνεις τη σκόνη σαν αλάτι από πάνω, το αλείβεις με μια σκληρή βούρτσα με πλαστικές τρίχες (αποκλειστικά για αυτή τη χρήση) και το αφήνεις 5-6 λεπτά να δράσει πριν ρίξεις το νερό με το πιεστικό. Μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο χέρι.
Το πιεστικό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά κάνει δουλειά.
Ανάλογα με την σκληρότητα της εμουλσιόν μπορεί να πάρει πολύ χρόνο το τρίψιμο για τον καθαρισμό.
Για να αλείψουμε το τελάρο με την εμουλσιόν υπάρχουν ειδικά σκαφάκια, αλλά μπορεί να γίνει εξίσου καλά και με μια μεγάλη σπάτουλα. Σε σκοτεινό χώρο (= με κόκκινη ή κίτρινη λάμπα) κάνουμε πέρασμα πρώτα στην πίσω όψη του τελάρου και μετά στην μπροστά (ώστε η εμουλσιόν να «σπρωχτεί» από την πλευρά που θα μπει το φιλμ στη φωτογράφιση, έχει σημασία). Αν με τα 2 περάσματα δεν έχει γίνει ομοιόμορφο το στρώσιμο μπορούμε να κάνουμε κι άλλα περάσματα αλλά σε ζεύγη ώστε το τελευταίο να είναι από την μπροστινή όψη. Μετά το αφήνουμε να στεγνώσει σε απόλυτο σκοτάδι. Εδώ είναι το πιο κρίσιμο σημείο ως προς το σκοτάδι γιατί ακόμα και μια χαραμάδα φωτός μπορεί να κάνει ζημιά = να σκληρύνει μια περιοχή που θα την θέλουμε ανοιχτή. Το κακό είναι ότι αυτό δεν μπορούμε να το δούμε πριν φωτογραφίσουμε. Πρέπει να πλύνουμε το τελάρο από την περιττή εμουλσιόν μετά τη φωτογράφιση για να ελέγξουμε αν πήρε φως το τελάρο. Επίσης πρέπει να αφεθεί να στεγνώσει οριζόντια (αλλιώς η εμουλσιόν θα στάξει), με την μπροστινή όψη προς τα πάνω. Η κάτω πλευρά δεν πρέπει να ακουμπάει σε τίποτα, το τελάρο να στηρίζεται μόνο περιμετρικά στο πλαίσιο. Το στέγνωμα μπορεί να επιταχυνθεί με ένα πιστολάκι ή με ένα αερόθερμο, οπότε θα πάρει περίπου 10-15 λεπτά. Αλλιώς μπορεί να χρειαστεί πάνω από 24 ώρες - ανάλογα την ταχύτητα της εμουλσιόν και την υγρασία του χώρου. Το δοκιμάζουμε σε μια άκρη πατώντας με το δάχτυλο και ζητούμενο είναι να μην αφήσει αποτύπωμα. Αν είναι εντάξει, κάνουμε ένα δεύτερο έλεγχο και στο κέντρο του τελάρου γιατί μπορεί εκεί συσσωρεύεται περισσότερη εμουλσιόν.)


Εμείς διαθέτουμε εμουλσιόν της SERICOL για κάθε τύπο εκτύπωσης (νεροχρωματα & PLASTISOL )

 

Πηγή http://www.vcdc.gr/forum/index.php

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε. Όροι Χρήσης