Το χακί

Το χακί ξεκίνησε την καριέρα του και την επιβολή του στην μόδα των εκδρομικών, αλλά και στρατιωτικών ρούχων, από τις Ινδίες (όπως επίσης και το χρώμα των bluejeen) στα μέσα του 19ου αιώνα. Η ονομασία «χακί» του χρώματος αυτού, ξεπήδησε από τις σκόνες της Ινδίας, όπου στα ινδουιστικά η σκόνη λέγεται χακί.

Η όλη ιστορία βασίζεται στο ένστικτο επιβίωσης ενός άγγλου στρατιώτη της Εταιρίας Ανατολικών Ινδιών.

Δεν ήθελε λοιπόν να πεθάνει και να χαθεί στον πόλεμο, οπότε πήγε στην μάχη φορώντας τις μουντές πυτζάμες του πασαλειμμένες και λερωμένες με την χακί σκόνη της περιοχής αντί για την λαμπρή άλικη στολή του αγγλικού στρατού . Μέχρι τότε η στρατιωτική στολή των Άγγλων ήταν βαμμένη κατακόκκινη για να τονίζει την μεγαλοπρέπεια του αγγλικού βασιλικού στρατού, αλλά και για να καλύπτει με την ομοιοχρωμία το κόκκινο αίμα που κυλούσε από τραυματίες . Από την άλλη όμως, αυτές οι κατακόκκινες στολές αποτελούσαν έναν ευδιάκριτο στόχο για τους εχθρούς.

Παρατηρήθηκε ότι σε αντίθεση δεν αποτελούσαν εύκολο στόχο οι λερωμένες χακί πυτζάμες έτσι καθιερώθηκε και διεθνώς το χακί σαν το χρώμα των στρατιωτικών στολών.

Το χακί εχει ταύτισή με τα γήινα χρώματα του χώματος, της άμμου και της σκόνης έγινε το αγαπημένο χρώμα εκδρομέων, κυνηγών και περιπατητών της εξοχής, αφού δεν λερωνόταν εύκολα, αλλά και ενσωμάτωνε αυτόν που το φορούσε με το περιβάλλον.

Έτσι τα χακί ρούχα και εξαρτήματα έγιναν απαραίτητα στους εξερευνητές αλλά και σε όσους είχαν κάποιο λόγο να χωθούν μέσα σε ζούγκλες και σαβάνες ενώ αργότερα σε συνδυασμό με πράσινο καφέ και άλλες κηλίδες ,το χακί παρέμεινε το χρώμα βάση για καμουφλάζ και στολές παραλλαγής ,προσδίδοντας το χακί σ’ αυτόν που το φορεί μια περιβαλλοντολογική εξομοίωση και κατ’ επέκταση μια απόκρυψη και μια ανωνυμία. Ιδίως σε μορφή καπαρντίνας, έγινε το απαραίτητο ρούχο των δημοσιογράφων – λαγωνικών, ντετέκτιβ, μυστικών αστυνόμων και γενικά ανθρώπων που δεν θέλουν να τραβήξουν την προσοχή και επιζητούν την εξομοίωσή τους με το πλήθος.

πηγή xromata.com

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε. Όροι Χρήσης